За детоксикация тялото ни разполага с няколко механизма. От непотребните и токсични вещества то се освобождава чрез червата, през бъбреците, с кожата и издишания въздух. Дълбокото и коремно дишане стимулират изхвърлянето на застоялия въздух от основните на белия дроб. Повече може да прочетете в поста Дишаме ли здравословно. Отделянето през бъбреците се стимулира с пиенето на повече вода –  около 1.5л на ден. През огромната си площ (средно 2 кв.м ) кожата освобождава организма от много токсини чрез излющването на повърхностния слой клетки и потта.

Често в резултат на инфекции, паразити, грешки в диетата и стресови изживявания се получават смущения  в дефекацията.

Нарушената функцията на червата създава условия за интоксикация на целия организъм

Задръстените черва от нередовното им изпразване, лишават организма от правилно усвояване на полезните хранителни съставки от поетата храна. Задържаното съдържимо в червата е идеална среда за развитие на инфекция. Дискомфортът, тежестта и подуване на корема както и образуването на газове са първите доказателства, че човек има здравословен проблем с червата. Понякога гнилостните процеси се съпровождат от редовни диарии. Разстройството от своя страна води до обезводняване, хипотония и загуба на микроелементи, които се отразяват и на другите органи. Хората с болни черва имат главоболие, поддържат субфебрилна температура около 37С, цветът на кожата им потъмнява. Консултацията с гастроентеролог е необходима, за да се изясни причината и да се спре инфекцията. За да се избегнат тези чревни неблагополучия, човек може да се погрижи за себе си с

профилактично очистване на дебелото черво с хидроколонтерапия (чревна хидротерапия).

Наскоро моя близка сподели, че преди да си резервира хотел за ваканцията, първият й въпрос е  дали в спа-центъра на хотела имат и тази процедура – хидроколонтерапия.

Това са водни процедури за изчистване на дебелото черво с обилно количество вода,

които наподобяват клизмата. В удобна обстановка, без болка, процедурата продължава от 30 мин. до час и половина. Целта е колкото се може по-дълбоко в дебелото черво да достигне водата и да предизвика по-жива перисталтика. Този воден поток увлича и застояли маси, почти залепнали по вътрешната стена на лигавицата на дебелото черво. Много хора, които познават тази процедура, се възползват от нея с цел отслабване или за облекчаване след преяждане по време на празници.

При промиването на дебелото черво се губят и полезните микроорганизми, затова се препоръчва по-лека храна в следващите дни и прием на кисело мляко или продукти на основата на лактобацилус булгарикус. Другото, от което има нужда човек, след хидроколонтерапия е пиенето на вода 1,5 л дневно.

За приложението на чревната хидротерапия вижте интервюто с доц. д-р Веселина Едрева във "Видео по темата".