.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Отговорът ще ви учуди - кога през деня тялото гори най-много калории

LadyZone.bg | преди 35 седмици
почивка
Снимка: istockphoto.com

Вътрешният ни часовник подсказва на тялото ни какво да прави през целия ден. Казва ни кога сме гладни и трябва да хапнем нещо или кога сме изморени и трябва да си починем. Този вътрешен часовник определя и в кое време през деня тялото ни гори най-много калории, а самото време ще ви учуди истински.

Според ново изследване на Current Biology тялото ни изгаря най-много калории, когато си почива в късния следобед и по-рано през деня. 10% повече калории се изгарят именно тогава сравнено с рано сутрин, когато организмът също си почива. Това означава само едно – че не трябва да се чувстваме виновни, ако си полегнем следобедно, след като обядваме.

почивка
Снимка: istockphoto.com

Изводите от изследването подчертават важната роля, която ритъмът ни на живот играе за регулиране на метаболизма. Това е и причината хората, които имат нередовен сън и режим (например тези, които поемат и нощни смени) да са по-предразположени към напълняване.

Проучването само по себе си е малко и обхваща малък кръг от хора, но дава много храна за размисъл и бъдещи изследвания в тази посока. Бъдещите изследвания се очаква да задълбочат темата дали нередовният сън и почивка водят до напълняване. До тогава учените съветват всеки, който се опитва да отслабне, да почива редовно и да следва определен режим, който е важен не само за теглото му, но и за цялостното здраве.

 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Къде ще ходите на море тази година?