Тревогите могат да бъда спрени, ако ясно ги формулираме в писмен вид. Обяснението на Робин Шарма е, че тогава се случва нещо много особено, което е доста сходно с чувството на спокойствие, след споделяне с добър приятел.

Изморително и потискащо е когато действително не можем да се освободим от неприятните мисли. Натрапливото присъствие на неприятностите, които сме изживели или грубите реплики, които сме чули по наш адрес, понякога присъстват в ума ни с години. Спомените за тях ни връхлитат с не по-малка сила и с емоционална окраска, влияеща върху настоящия ден.

За да се освободим от този вътрешен хаос, породен от множеството съвсем човешки житейски проблеми, психолозите препоръчват да отделим време и

да напишем един подробен списък с всичките си неприятности.

По този начин ще съумеем да ги анализираме и дори да ги степенуваме. Тогава сами ще се убедим, че добре формулираният проблем е наполовина решен.

Чрез писменото осъзнаване, хаотичните мисли престават да измъчват съзнанието ни и да изцеждат скъпоценната ни енергия, а какво по-желано от това, да разберем кои от нашите проблеми са маловажни и излишни, и да ги забравим. В същото време да се смирим пред обстоятелствата, пред които сме безсилни и да ги приемем. И особено, да разберем сами, кога е крайно време да предприемем конкретни действия.

Нека не забравяме, че с живота вървят едновременно и болката, и щастието

Самите проблеми са неизбежни в живота на всеки човек. Те дори са възможностите, които чакат да бъдат разпознати от нас, за ни провокират към действие и съответно към лично развитие.