Недокрай изяснено заболяване, множествената склероза все още е предизвикателство за медицината. Със съвременното лечение много от пациентите с тази диагноза живеят години наред без нов пристъп. Невропротективната терапия може да предпази невроните от по-нататъшно увреждане, но това което вече е увредено, трудно би могло да се възстанови.Световен принос в разгадаването на механизмите на ниво неврони и по-точно върху

демиелинизацията -  унищожаването на обвивката на нервното влакно,

има и българският учен проф. д-р Емилия Запрянова. Тя е призната от колегите си в Русия, Франция и САЩ, работещи в областта на невробиологията. Последните й търсения в разгадаване на множествената склероза са насочени към началните промени в мозъчните неврони. Резултатът от тези изследвания е разработеният вече тест в сътрудничество с невролозите от Специализираната болница за активно лечение по неврология и психиатрия ”Св. Наум” – 4-ти км в София.

С изследване на кръвен серум може да се установи началото на увреждане на невроните -

демиелинизацията. Защо миелинизацията  на нервното влакно е важно, проф. Запрянова обяснява, че функцията на всеки орган започва когато нервите, свързани с него се миелинизират. Например детето ще започне да вижда, когато се миелинизира зрителният му нерв. Съответно демиелинизацията -ще доведе да увреждане на зрението.

Проф. Запрянова проникновено търси кои са маркерите, по които може да се установи началото на едно демиелинизиращо заболявание, каквото е и множествената склероза. И установява -

частите от увредените нервни клетки в кръвта са специфични биомаркери, ганглиозиди.

Тяхното определяне се оказва реална възможност за много ранна диагноза, прeди изява на симптомите (смущение в походката или нарушено зрение), както и преди да се видят димиелинизирани плаки в мозъка с ядрено-магнитен резонас.

Тъй като множествената склероза е заболяване на младите хора между 20-40 години, проф. Запрянова предлага да се въведе профилактично изследване на кръвта с тест за откриване на невронални заболявания. Така може да се доказва множествената склероза преди изява на симптомите, но да се започне лечение, за да не се допуска развитие на болестта.