Широко разпространен мит е, че организмът се очиства от токсините с глад. Всъщност по-добро от гладуването е приемането на точно определени храни по точно определен начин, за да се постигне максимален ефект.

Тъмнолистните зеленчуци са на върха на пирамидата на храните, действащи очистващо на организма. Те съдържат много фибри, вода, ензими, антиоксиданти и фитонутриенти. Тъмнолистни зеленчуци са руколата, зелето, броколито, спанакът.

Ако ви се прииска просто да хрупате нещо, без да сте гладни, вместо към чипса и бисквитките, протегнете се към зеленчуците. Нарежете моркови, чушки и целина на дълги ивици. Направете си дресинг или салса и потапяйте всяко парченце в него за повече вкус. Ръцете ви ще изпълняват същото движение, както, когато похапвате чипс, но в стомаха ви ще има истинска, здравословна храна.

Лютият червен пипер буквално предизвиква пожар в храносмилателната система и индиректно помага да се изгорят повече калории. Същевременно възстановява тъканите и стимулира метаболизма. Много хора не обичат люто или пък обичат, но чувствителният им стомах не реагира добре на тази подправка. Слагайте по малко от пипера в сосовете на ястията си и в салатите. Поръсвайте малко – една идея закачливост за небцето.

Зеленчуци, който не яде…

Ограничената консумация на месо не означава безполезна и слаба храна. За вечеря си направете голяма порция задушени зеленчуци, а за цвят добавете малко сурови -  например авокадо и домат. Авокадото спомага за бързото прочистване на организма, елиминирайки мазнините.