Хората, които имат силна воля или просто проявяват дисциплина при хранене, сами успяват да регулират своето тегло. Дори когато са качили някой и друг килограм поради по-калоричната, по-концентрирана и по-мазна храна, с помощта на някоя любима диета за отслабване, успяват да постигнат желаната форма.

Има обаче затлъстяване, при което килограмите са с повече от 30, 40 дори 80 над  нормата

за съответната възраст и ръст. Това затлъстяване води безусловно до увреждане на ставите, заболяване на сърцето, високо кръвно налягане и развитие на захарен диабет тип 2. При такова тегло, въпреки желанието, много трудно човек може да отслабване чрез диета, гладуване и засилена физическа активност. И тук идва на помощ хирургията.

Повече от 5 години у нас хирургът д-р Ивайло Цветков от болница „Доверие” извършва

стомашни операции, при които се намалява обемът на стомаха

При създадената невъзможност да се консумират огромни количества храна, какъвто е бил навикът преди операцията,  отслабването започва постепенно и сигурно. Организмът много леко се адаптира към новите условия на намален прием на храна.

Разговаряла съм с петима пациенти на д-р Цветков. Всички те бяха доволни от резултатите от операцията. Радваха се, че

вече могат да влязат в магазин и да си купят дрехи конфекция,

нещо което преди операцията е било невъзможно. Споделяха, че сега получават комплименти от близките и от колегите си. Заявяваха, че за нищо не биха се върнали към старите килограми, защото д-р Цветков обяснява, че ако решат, могат с нова операция да се върнат в първоначалното състояние.

Моя приятелка, която беше 130 килограма на 40 години, разви захарен диабет тип 2 и се реши на тази операция. След първия месец нямаше нужда от таблетки. Кръвната й захар вече е в нормата. При всички оперирани кръвното налягане също трайно е в нормалните граници.

Ако сте отчаяни от свръхтеглото си, можете да се консултирате дали за вас е подходяща операцията на стомаха за отслабване.