.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Одобриха революционно лечение на рака: CAR-T

Евгений Милов | преди 41 седмици
детска левкемия
Снимка: iStock
Терапията е успешна срещу детска левкемия

Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ одобри революционен метод за лечение на раковите заболявания, препрограмиращ кръвните клетки на пациентите.

Американските здравни власти са разрешили употребата на "Kymriah" от фармацевтичната компания "Novartis" за лечение на остра детска лимфобластна левкемия.

"Мисля, че това е едно от най-вълнуващите неща, които съм виждал през живота си", заяви онкологът д-р Тим Крайп от здравната агенция FDA, гласувал "за" одобрението на медикамента.

Името на лечението CAR-T идва от химерен антигенен рецептор на Т-клетките, което използва геннo модифициране, за да препрограмират Т-клетките на имунната система, избягвани от рака.

Учените препрограмират извлечените кръвни клетки с химерен антигенен рецептор на Т-клетките, след което ги връщат в организма на пациента, за да се борят с раковото заболяване.

Курсът на лечение CAR-T срещу рак на кръвта засега е много скъп - около 475 000 долара. Вижте повече за революционната терапия в списание "The Scientist".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?