Корекция на зрениeто се налага при различните оптични отклонения - късогледство, далекогледство, астигматизъм. Най-старият и масово прилаган метод за корекция на зрението са диоптричните очила.

Понякога се налага да се използват два чифта очила за ясно виждане на различни разстояния. За улеснение са създадени бифокалните стъкла, т.е. с два диоптъра. В голямото стъкло с диоптри за далечно виждане в долната му част, е вградено по-малко за близко виждане. След известно време човек се научава да концентрира погледа си към различните обекти - близки и далечни.

Произвеждат се стъкла за очила с диоптри, които се сменят плавно, наречени прогресивни.

Върху очилата с диоптър може да се добавят стъкла с фотозащита срещу ултравиолетовата радиация. Оптиците са установили, че кафявото стъкло с всичките негови оттенъци пропуска видимия спектър повече, отколкото стъклото със син или зелен цвят. Съществуват и фотосоларни диоптрични стъкла, които потъмняват в условия на силна осветеност без да се нарушава качеството на виждане на заобикалящата среда. При работа пред екран и пред прожектори се препоръчват стъклата на диоптричните очила да имат антирефлексно покритие. 

Очилата с 1, 2, 3 диоптъра, купени от сергия, ще ви помогнат, когато сте счупили или сте си забравили очилата, но не разчитайте, че те прецизно ще коригирате вашето зрение. 

При избор на рамката на очилата може да се водите от модните тенденции и личния ви стил, но тя трябва да бъде преди всичко удобна и съобразена с антропометричните данни на лицето. 

Коригирането на зрителната острота може да стане и чрез контактни лещи, които осигуряват по-широк зрителен ъгъл.

Контактните лещи са много добра алтернатива за хората, които искат да спортуват и да не се чувстват ограничени в зрителното си поле от рамката на очилата. Различните видове лещи имат различна годност - едномесечни, еднодневни, годишни. 

Признаците, че трябва да се подменят лещите с нови:

- Започват да дразнят очите.

- Създават дискомфорт и сълзене. 

- Не фокусират добре. 

- Разместват се в очите.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Офталмолозите съветват очните лещи да се сменят по-често,

за да не се зацапват с протеинови отлагания, които също дразнят очите. Да се спазва  добра хигиена при поставянено  и свалянето им. Това означава ръцете да са добре измити, когато се овлажнява лещата в разтвора в дланта. Специалните контейнерчета за лещи редовно да се зареждат с пресен разтвор за тяхното съхранение. Има разтвори с различен период на действие. Там очните лещи се дезинфекцират от 4 до 8 часа. 

Всяка корекция с очила или лещи има своите предимства

и недостатъци, но те могат и да се съчетават. Когато искате да дадете почивка на очните ябълки от лещите, известно време се върнете към любимите си очила.

Най-модерната корекция на диоптричната система на очите е чрез използване на лазерен лъч, но затова е необходима консултация с офталмолог, който има практичен опит в работата с лазер.