.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Очила и контактни лещи

д-р Вергиния Николова | преди 6 години
Очила и контактни лещи
Поддръжката на лещите изисква стриктна хигиена

Чистотата на стъклата е особено важна, за да се чувства удобно човек с диоптрични очила. Съхранението в калъф и често избърсване с кърпичките за очила не се поставя под съмнение.  Срещу мазните петънца може да се използват шпрейчета или мокри кърпички за очила.

Поставянето на очилата върху стъклената повърхност е изключително небрежно отношение

По този начин стъклата се надраскват макар и незабележимо, което състарява очилата и влошава образа. Ако с тях можем да услужим на някого да прочете нещо, то

контактните лещи са строго лична принадлежност

Те влизат в пряк контакт с очната повърхност и чрез тях могат да се предадат инфекции и да се предизвика конюнктивит. Много често младите хора, когато спортуват или се забавляват, заместват очилата си с лещи. Стана модно с тяхна помощ да си сменят цвета на ирисите, например да отидат на работа или на дискотека  синеоки, а на следващия ден - с друг „цвят очи”.

Независимо дали изкуствените лещи са с диоптър или не, изискват много старателна поддръжка.

Поставянето и свалянето им се извършва единствено с измити и подсушени ръце

Лещите се измиват във физиологичен или друг специален разтвор. Когато продължително време са били на очите, по тях могат да се отложат липиди и протеини, от което помътняват. Именно чрез измиване в тези разтвори те запазват своето качеството.

Нашите очи имат своя постоянна защита срещу механични замърсители чрез мигателния рефлекс  и сълзенето, за да се поддържат чисти и здрави. За да запазите комфорта на очите си въпреки лещите, обръщайте внимание на годността на контактните лещи, защото тяхната годност е много различна - еднодневни, тримесечни и едногодишни.

За сезона с интензивно слънце, какъвто е летният, подходящи са контактните лещи с UV- защита,  но тъй като не покриват цялото око, срещу ултравиолетовите лъчи офталмолозите препоръчват носене и на слънчеви очила през лятото.

Как правилно трябва да се поддържат контактните лещи вижте във "Видео по темата".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?