Здравейте! Вълнува ме лечение, профилактика на заболяването ГЕРБ или казано с прости думи – рефлукс. Има ли окончателно лечение? При мен сухата кашлица така и не минава след медикаментозно лечение. Иначе всичко друго си е наред. Кашлицата след хранене може ли да се излекува? Благодаря!  От dautfaier

Вероятно за справяне с рефлукса не сте прибягвали до боуен техниката, която е нещо сравнително ново у нас. Имам отлични впечатления от нея, а и вече има подготвени хора в страната. С фини, леки движения върху определени точки на гърба и в областта на стомаха и черния дроб организмът се пренастройва от симпатикусова активност (стрес и спазъм) към парасимпатикова (релаксация). Вярвам, че не може да ви навреди, а шансът да се освободите от този дискомфорт е реален.

Освен това, напомням тибетското правило, че обемът на двете шепи е мярката за препоръчителното количество храна, което трябва да погълнем по време на едно ядене. Вероятно знаете, че храната трябва да се дъвче дълго, за да може ензимите, които се отделят в устата, да я подготвят за по-лесно смилане в стомаха. През това време се изпращат импулсите към мозъка, за да се задвижи цялата храносмилателна система.

Важно е също, когато човек се храни, да не извършва други дейност – например, да гледа телевизия, да чете книга и т.н. Добре е след хранене човек да се поразходи, а не да ляга или да извършва физическа активност, свързана с навеждане. Вечерята е препоръчително да не бъде след 19 ч. Това знание като че ли е познато, но още по-добре е, когато го прилагаме ежедневно.

Можете да оставяте въпросите си към мен като коментар под текста.