Първият в страната Специализиран център за рехабилитация на болни от рак на гърдата беше открит в гр. Банкя. Той е създаден по програма „Виктория”, инициирана от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания /АПОЗ/ и здравното министерство.

Министерство на здравеопазването напълно застава зад подобни инициативи, заяви проф. Иван Миланов, заместник-министър на здравеопазването. Проектът е резултат от ефективно сътрудничество на държавните институции и неправителствената общност, заяви още проф. Миланов.

В Специализирания център пациентите ще получават комплексна рехабилитация, включваща медицинска, социална и психологическа подкрепа. Гордостта на центъра са два медицински апарата на най-високо ниво - за зарастването на рани от операции, а другият подпомага раздвижването на засегнатата ръка. Обзавеждането в цялостната база отговаря на стандартите на болница. Медицинските процедури в Центъра се съчетават с арт-терапия. Целта е жените максимално бързо да възстановят своето физическо и психическо равновесие и да се завърнат към обичайния си начин на живот.

Специализираният център разполага с 40 легла. Медицинската и психологическата помощ ще се осигурява в рамките на 10-дневен престой на жените, претърпели операция от рак на гърдата. Част от разходите се поемат от програмата „Виктория” с минимално доплащане от пациентките.

Ракът на гърдата е най-разпространеният вид онкологично заболяване сред жените като броят им непрекъснато нараства. Всяка година около 3 600 жени за пръв път чуват страшната диагноза. Заболяването засяга все повече и мъжете като по редица оценки 2% от силния пол в световен мащаб са покосени от коварната болест.