Постоянно има за какво да се тревожим – дали е дреболия от сорта на “къде си оставих ключовете” или нещо по-сериозно, като здравословен проблем например, всяка оставена непроверена тревога става все по-голяма и трудно поправима.

Да не говорим, че освен нарушаването на психическия ни баланс и спокойния сън, притесненията могат да доведат и до физически проблеми като световъртеж, сърцебиене, паник-атаки, пресъхване на устата и други.

Ето няколко експертни предложения за справяне с нервите и тревогите:

1.Отидете на Спа – експертът по алтернативна медицина и хомеопатия Сара Алтшул препоръчва освен един Спа ден, да се опитате да практикувате поне по 30 мин. дневно домашна спа терапия. Пазарът в момента предлага много голям избор от дискове със специална релаксираща музика. Пуснете си записа (ако не сте сами в къщи - сложете слушалките), облегнете се и просто се оставете на музиката да ви „излекува”. Успехът е гарантиран!

2.Изяжте едно манго – японски учени твърдят, че самият ритуал по беленето, рязането и изяждането на един плод манго е с изключително терапевтичен ефект при стрес, причинен от излишни нерви. Мангото съдържа съставка, наречена линалол, която спомага за бързото отърваване от стреса. Изследване на учени доказва, че дори само вдишването на миризмата на продукти, които съдържат линалол (като босилек и лимон), помага на човек много по-бързо да се справи с тревогата.

Ето и една рецепта за анти-стресов шейк с манго: В блендер смесете 1 зряло манго, 1 лъжица мед, 1/2 чаша портокалов сок, 1/2 чаша кисело мляко и няколко ледчета, и вашата сутрешна анти-стрес напитка е готова.

3.Водете си дневник – клиничният психолог и експерт по ментално здраве Каръл Кридер съветва, че писането на дневник може да бъде ключът към трайното отърваване от натрапчиви мисли и тревоги. Тя насърчава хората, които се тревожат прекалено и имат натрапчиви мисли, да записват не само тях, но и най-лошите неща, които мислят, че могат да им се случат.

Кридер казва още: „Идеята на воденето на дневник е в това, че по този начин ние контролираме мислите си. Ако се притеснявате за нещо, което може да се случи, запишете си каква е най-лошата ситуация, до която то може да доведе. След това запишете как бихте постъпили в този случай и накрая опишете как най-лесно бихте могли да го подминете и преживеете, така че да не попречи на спокойния ви и пълноценен живот."

4.Практикувайте „стрес” всеки ден – колкото и странно да звучи този съвет, психолози препоръчват умишлено да се притеснявате всеки ден по максимум половин час. Идеята е да се наложат определени часови рамки за натоварване на нервите.

Примерно решавате, че днес от 16:00 до 16:30 ч. ще се тревожите за определен проблем. Когато в 15:00 ч. се сетите за него, просто си кажете: „А, не! Все още не е 16:00 ч., така че няма сега да го мисля”. Същото се отнася и ако вече е 18:00 ч. и вие се пресетите за дадения проблем - 16:30 е отдавна отминал час,  така че няма причина отново да се товарите със същите мисли.

5.Бъдете уверени в офиса – във времена на криза, всеки се тревожи да не загуби работата си. Според американско проучване служителите в САЩ отделят по 19,2 часа седмично, за да мислят какво говорят и правят шефовете им. Това са много загубени часове! Просто спрете да се тревожите, като се постараете да бъдете активни в работата си, а не просто да реагирате на команди.

Това означава да знаете идеално какви са вашите отговорности, да ги следвате и спазвате, и да се стараете това, което зависи само и изцяло от вас, да е винаги свършено точно и акуратно. Също не би попречило да положите допълнителни усилия за конкретен важен проект.

Няма нищо по-приятно от добре свършената работа и последвалите похвали от шефа. Тази тактика е подходяща за „закрила” на кариерата ви и може много да помогне да се отърсите от подобен тип притеснения. Все пак, когато сама сте уверена в безупречното изпълнение на задачите си, няма причина да се притеснявате, че може да загубите работата си.

6.Ценете настоящия момент – обикновено, когато ви тревожат натрапчиви мисли, те се отнасят към вече отминали или евентуални предстоящи събития. Психоложката Лиса Педерсън съветва да се отървете от тревогите, като се замислите за нещата, които ви се случват и ви заобикалят в даденият момент.

Огледайте дома си, любимите си цветове и декорации, изговаряйте ги на глас и си припомняйте нещата, които обичате, независимо какви проблеми имате. Така ще оцените колко малък е проблемът в сравнение с радостите в живота ви.

7.Хапнете си шоколад – според учени шоколадът не е просто сладък, вкусен и за съжаление - вреден десерт. В неговото съдържание има вещества, които спомагат за покачване нивото на серотонин в организма. Научно доказано е, че т. нар. хормон на щастието влияе положително на съня и апетита, предизвиква удоволствие и повишава настроението. И все пак избирайте внимателно шоколада си – черният е най-подходящ, ако искате да поддържате здравословен живот и добра фигура.

8.Кажете „Здравей” на йогата – много хора, компетентни или не, свързват липсата на стрес с редовните фитнес тренировки. Фитнес инструкторката от Флорида - Силвия Калински обаче разкри, че по-добра анти-стрес терапия от йогата няма.

„Йогата те учи да преминеш през нещастието с дълбоко дишане, да пренасочваш мислите и енергията си, докато не си напълно наясно със собствените си реакции и чувства. Йогата е един от най-добрите генератори на добро настроение и тонус, помага да „рестартирате” нервната си система и е един от най-ефикасните начини за справяне със стреса.” – споделя Калински.