Едно съжителство би трябвало постоянно да подсилва убеждението, че и двамата партньори са достатъчно добри. Поради самата му същност – доброволно избран партньор, водени от чувството любов, в него е заложено удовлетворението.

Съжителствата обаче често са небалансирани. Единият партньор започва да изпитва далеч по-голяма несигурност и значитeлно по-голяма вътрешна необходимост. За наличие на подобен дисбаланс проверете с теста по-долу, предложен от д-р Дийпак Чопра. Отговорете възможно най-честно кое от следващите твърдения е приложимо за вас.

В брака аз съм този/ тази, който/ която:

1. Се чувствам по-нещастен/а, ако остана сам през нощта.

2. По-трудно взема решения.

3. По-често търси помощ.

4. Се страхува повече, че не е обичан/а.

5. Би изпитвал повече вина от една извънбрачна връзка.

6. Действа според вече направените планове.

7. Мрази да спори.

8. По-често пита: „Как се чувстваш?”.

9. Сплотява семейството.

10. Иска всички заедно да седнат на вечеря, вместо да гледат телевизия.

11. Не е способен/а да дава външен израз на чувствата си.

12. Пише всички коледни картички.

13. Полага всякакви усилия да не наранява чувствата на другите.

14. Предпочита да съдейства, отколкото да дава повод за несъгласие.

15. Би повярвал/а на мнението на лекаря.

16. Трудно отстоява себе си.

17. Страда мълчаливо.

18. Има нужда от човек, който материално да се грижи за него/нея.

19. Иска всички просто да са мили на семейните празници.

20. Не би поканил/а приятел на неприятен разговор, независимо какъв.

21. По-трудно иска пари на заем.

22. Има повече желание за работа на доброволни начала.

Сложете си по 1 точка на всеки отговор „Да”. Сега вижте резултатите си:

15 - 22 точки. Имате силна склонност към зависимост и търсите сигурност чрез по-силен спътник в живота. Трудно ви е да се съгласите с твърдението "Аз съм достатъчно добър/а", защото прекалено много се идентифицирате със семейството. Изявата на сила в съжителството ви плаши – за вас това е равносилно на загуба на любов.

8 - 14 точки. Чувствате се удобно когато в съжителството отстъпвате известно количество власт, с цел да се чувствате сигурни. Твърдението : "Аз съм достатъчно добър/а” ви звучи достоверно, но може би не е чак толкова важно. Самостоятелното удовлетворение на собствените ви потребности, освен съвсем ограничено, е нещо, което пренебрегвате съзнателно. Мотото ви все още е, че двама са по-силни от един.

0 - 7 точки. Вашите потребности са основани на Его и контрол. Предпочитате ролята на по-силния в брака и не допускате възможността, че сте по-себични. За вас "Аз съм достатъчно добър/а” означава: "Получавам онова, което искам”. Ако съвсем не е така и се познавате достатъчно, за да отхвърлите това описание, вие сте от редките хора, които са поели пълна отговорност за вътрешните си потребности и са се погрижили да ги удовлетворят без привързване към друг човек.

Сега за всеки е необходима, наистина жизненоважна, убедеността в твърдението "Аз съм достатъчно добър/а”. Дийпак Чопра в книгата "Пътеката към любовта” съветва да попълним тази липса, ако има такава, за да придобием нужната жизненост.