Най-тежко е да подтискате силните си емоции. Възпитание, култура, морал и какво ли още не стоят зад разбирането, че само слабите хора плачат. Известно е, че онези, които скриват чувствата си от другите, получават сериозни заболявания като инфаркт и инсулт. По-добре е да дадете израз на преживяванията и да си спасите здравето, но това да не става за сметка на нервната и сърдечно-съдова система на околните. Давайте воля на емоциите си, без да причинявате вреда на другите

Позволете си да плачете

Плачът е едно ефективно средство за разтоварване. Той е целебна реакция на организма, която успокоява във всички случаи. При силна мъка, разочарование, обида може да плачете пред някого или сами. Не се ограничавайте, докато потребността ви не отмине.

Според физиолозите, със сълзите се отделят вещества, които намаляват стреса чрез активиране на парасимпатиковата система. 

Хората плачат и от положителни емоции - силна радост или върховно постижение. Изследвания показват, че плачът продължава средно 6 минути, като сълзите на радостта са най-краткотрайни.

Жените са изложени на повече емоционални ситуации и изливането по-често на сълзи се свързва с женския хормон пролактин. Сълзите от емоционални подбуди по състав се отличават от защитните сълзи при рязане на кромид лук.

Сълзите не са срамна проява 

Те са знак за чувствителност, състрадание, човешко съчувствие, независимо дали се появяват в женските или в мъжките очи. Това е съвършено човешка реакция, която може да бъде най-ефектният начин за израз на чувствата.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Само силната личност може да се изправи лице в лице с чувствата си. Затова сълзите на мъжете са толкова трогателни за жените.