Амбицията и хъсът за работа при младите хора може да се окаже нож с две остриета. Желанието бързо да се усвоят задължения и да се докаже капацитетът за работа често подтиква младия служител да пренебрегне обяда, да не се сеща  да пие вода, въпреки че на повечето работни места вече е осигурена минерална вода, както и да набляга на кафетата. Резултатите след няколко години са налице –

успешна кариера, но и болки в горната част на корема, парене със затрудно преглъщане

Лечение, разбира се, има. След като ви направят преглед и ви огледат стомаха отвътре с гастроскоп, ще ви вземат биопсия. Резултатите ще дадат подробна информация какъв е видът на изменението в лигавицата. Ако сте развили инфекция от хеликобактер пилори, ще ви дадат антибиотици и край на оплакванията.

Някои хора обаче следват "традициите" за пиене на сода

Гастроентерологът доц. Кацаров шеговито казва, че сред неговите пациенти има заслужили "Гинес” по продължителност на пиене на сода - повече от 30 години. Но това само по себе си говори, че не са се излекували от содата. Има много нови средства, които лекарите използват за лечение в последните години, когато има генетична предразположеност за хиперацидитет или вече се е развила язва.

Но да се върнем към по-безобидната причина за стомашен дискомфорт – стресът и вървящото редом с него нередовното хранене.

Кои са общовалидните съвети:

Не излизайте сутрин на работа без да сте закусили.

В никакъв случай не пропускайте обедната си почивка. Тя е предвидена именно, за да се нахраните.

През деня пийте вода, а не газирани напитки, защото те увеличават киселините в стомаха.

В следобедните часове, когато почувствате намален тонус, може да изпиете едно кафе

със соленка или бисквитка, но това не може да замести основното обедно хранене, както за съжаление много млади хора правят, като подценяват нуждите на собственото си безценно физическо тяло.

Доказано е, че не се напълнява, когато човек се храни редовно,

независимо дали със супа с филийка хляб, салата и месно ястие или паста. Килограми се трупат, когато човек прегладнява и след това яде като обезумял от глад, или гладува през деня и се залъгва с поредното кафе, а вечер си взима дажбата за сметка и на обяда, и на вечерята. Редовното преяждане след 20 часа ви гарантира раздразнeна лигавица на храносмилателния тракт.

Обичайте себе си и не подценявайте потребностите на тялото

от редовна здравословна храна. Когато сте сити и здрави, ще бъдете по-работоспособни и целите и амбициите за успех ще бъдат постигани по-лесно без цената на киселини и дискомфорт в стомаха.