Красивите нокти до голяма степен зависят от вас. Не ги оставяйте без поддръжка. Добре е да бъда полирани и оформени в естествена красива форма. Достатъчно е да разполагате с индивидуална пиличка, която да подберете според вида на ноктите си. За тънки и нежни нокти използвате най-фина керамична пиличка или стъклена.

Нежно избутвайте кожната гънка в леглото на всеки нокът с дървен или гумена инструмент.

Кремът за ръце нанасяйте и върху ноктите по няколко пъти през деня.

Спазвайте пилене в една посока от всяка страна към центъра на върха на нокътя.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

Ноктите се разрушават от детергенти, използвани в домакинството, от грапави повърхности, солена и гореща вода. За да ги предпазите от външно влияние, използвайте ръкавици при извършване на ръчен труд.

Ноктите стават сухи и чупливи, без блясък при авитаминоза, недостиг на калций или желязо. За  да си доставите калций консумирайте млечни продукти. С включване в менюто на зеленолистни зеленчуци и бобови храни ще си осигурите повече желязо чрез храната.

За подхранване на разслояващи се и сухи нокти може да правите всяка вечер преди лягане, когато приключите с ръчната работа у дома, баня на ноктите в затоплено бадемово масло. За здрави нокти е подходяща и баня със запарка от хвощ и копърово семе.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

По 3 лъжици от копъровото семе и хвоща се заливат с 250 мл вряла вода. След 8 часа запарката се прецежда в стъклено шишенце и се съхранява в хладилник. В продължение на 7 дни отливате в удобно съдче и затопляте, за да потопите пръстите в разтвора. Дръжте накиснати върховете на пръстите по 15 мин. сутрин и вечер.