Способни ли сте да простите на партньорите, които ви мамят; на родителите, които непрестанно ви критикуват; на приятелите, с които сте споделили съкровените си мечти, а те ви предават? Болезнено е чувството на разочарование от хора, в които вярвате и обичате.

Прошката е сериозно предизвикателство за нараненото ви Его. 

Много по-лесно е да се отдадете на гнева. Употребата му се окавза лесна и масова практика, защото задържането на лошите чувства не изисква никакви действия. То е като да стоите на едно място. Незлобливостта и прошката осъществяват вашето движение напред, но е нужна огромна вътрешна сила. 

Струва си да не се щадите, когато се отнася за взаимоотношения с личност, на която държите и високо цените.

Да простите съвсем не се свежда до това да оправдаете поведението си или формално да се помирите с човека, ако след това продължавате да се чувства несигурно и некомфортно, когато сте заедно. 

Човек добре разбира, когато е сгрешил. Дори да сте склонни да оправдавате гнева си като справедлив, време е да разберете, че той е разрушителна емоция. Във ваш интерес е да спрете да живее постоянно с негативни емоции. Те помрачават настроението и нарушават благополучието. "Язвителните думи и гневните изблици са тухлички в стената, която ви изолира от радостния живот”, Арлин Фитцджералд.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

 

 Прошката е алтернатива на гнева:

-Възстановява вътрешната сила и самоконтрола.
-Понижава безпокойството и стреса.
-Нормализира високото кръвно налягане.
-Води до здрави и градивни взаимоотношения.

Дали да простите, избирате вие. Вземете решение да не се ядосвате и пуснете негодуванието да си отиде. Така сами ще се освободите от голямата тежест. Извинението може да бъде по-дълъг процес, който ще отнеме време, докато изберете подходящ начин за поднасяне и искане на прошка. 

Няколко стратегии, които помагат:

-Фокусирайте се върху преимуществата (спокойствие, здраве, по-голямо щастие).

-Доверете си на внимателен приятел, член на семейството, духовен съветник относно вашето желание да се освободите от чувствата, които ви тежат.

-Занимавайте се с неща, които ви правят щастливи. Спрете да изливате безценната си енергия в гняв, вместо в радост и смях.

-Ако не можете да простите, въпреки че се борите усилено, не се предавайте. Може би имате нужда от професионална помощ за работа с вашите емоции. 

Човешко е да се греши, но поисканата прошка може да помогне като начало.

Опитайте следния подход: Бъдете честни пред себе си, ако сте наранили близък човек. Поемете отговорността без ни най-малки оправдания. Възстановете отношението на уважение и любов към човека, когото сте наранили. Изразете най-искрено съжалението си и помолете да ви простят. Не очаквайте нещата да се подредят мигновено. Проявете търпение.