.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Научаваме нова информация, докато спим

Даяна Петкова | преди 44 седмици
сън
Снимка: iStock
Можем да създаваме нови спомени по време на съня, но има уловка

Позната ли ви е мечтата да сложим слушалките преди лягане и да научим нова информация, докато спим? Оказва се обаче, че мозъкът наистина има възможност да създава нови спомени по време на сън, но има уловка. 

Учените изследвали 20 участници, като им пускали комплексни звуци по време на всяка от фазите на съня. На сутринта установили интересен факт - всеки един от доброволците разпознал звуците от REM фазата, която се характеризира с най-дълбоко сънуване, движения на тялото и учестено дишане.

Звуците, пуснати по време на фазите с по-лек сън, не били разпознати.

Сън

Интересното е, че макар и възможно да научим нова информация по време на тази фаза, през N3 съня се случва обратното – можем да забравим това, което сме научили. Причина за това е механизъм на мозъка, който потиска нови спомени, за да предотврати опасността от пренасищане с информация. 

Ето и уловката - фактът, че запомняме нова информация не означава, че можем да научим нов език докато спим. Други умения обаче могат да бъдат усвоени повреме на REM съня - като да помогнат на пушачите да спрат цигарите, например.

Истината за цигарите – един от серийните убийци на човечествотоСледващите стряскащи факти ще ви помогнат да се откажете от тютюнопушенето

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal Nature Communications".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?