Един плод, сочен и с безброй семенца, днес носи повея на легенди и предания от отдавна отминали времена. Със своя яркочервен цвят и сочни зрънца, нарът е намерил своето вечно място в редица велики произведения, сред които дори Библията, "Одисея" на Омир, еврейската Тора и др. Според Библията пратениците на Мойсей до Обетованата земя се завърнали с нар, като доказателство за плодородието на тамошните земи. И не само – легендите кръстосват от тайните на красотата на Клеопатра до Хипократ, който предписвал сок от нар срещу безплодие.

Вкусната домашна аптека

Умението на древните да впрягат природата в помощ при различни болестни състояния е широко известно. Днес обаче вече знаем кое свойство на дадено растение точно на кои вещества се дължи, науката изследва и доказва състава и действието им. Така се е достигнало и до твърдението, че нарът е плодът, съдържащ най-много антиоксиданти. И това не е всичко – сочните зрънца обогатяват организма ни с голямо количество витамин С, калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, калий, фолацин, пектин, танини. Това е и причината да се твърди, че нарът стимулира кръвообращението, намалява нивото на лошия холестерол, действа благотворно при редица заболявания на сърдечно-съдовата и стомашно-чревната системи, повишава мъжката потентност. Тонизира, укрепва, обезболява и се бори с възпаленията, подпомага възстановяването след тежки операции и инфекции, покачва нивото на хемоглобина, съхранява от разрушаване ставите. Но това далеч не е всичко – нарът ни прави по-устойчиви към радиацията.

Е, може и да нагарча

Зрънцата от нар са изключително свежи и вкусни, но не само те се използват през вековете в помощ на доброто ни здраве. Кората му е изключително богата на дъбилни вещества и това я прави чудесно средство за борба със стомашни паразити и инфекции – факт, който дори съвременната медицина не отрича. Ако приготвите чай от парче кора от нар, тя ще потисне грам-положителните бактерии. Имайте предвид, че съдържаните в нея полифеноли дори са в състояние да спрат размножаването на дизентерийните пръчици. Гарантирано запарката от кората помага при стомашни заболявания и разстройства, дизентерия, главоболие, висока температура, ангина, анемия, бъбречни кризи, натравяния, туберкулоза, пневмония, кашлица и астма, дерматит и изгаряния, а като гаргара и при възпаления на венците и сливиците. Запарката от кората на нара обаче въобще не е приятна на вкус, както неговите семенца. Но при този чудотворен ефект върху здравето ни, това би трябвало да не ни спира.

Разкраси се...

Само си представете, след като един плод се бори с толкова много болести, какъв ефект можем да постигнем, ако го използваме за красотата си. Основно заради естествените си антиоксиданти, днес е доказано, че нарът предотвратява стареенето на кожата.

Можете спокойно да използвате прясно изцедения му сок за избелване на кожата на лицето, за премахване на слънчеви и старчески петна, лунички, акне. Можете да го използвате самостоятелно, нанасяйки го на лицето с тампон, тъй като притежава и отлични почистващи качества, или да го добавяте към студени маски за лице и коса. Рецептите, в които можете да включите сок от нар, са многобройни, но едно ви гарантираме – той успешно заздравява и стимулира растежа на косата и ноктите, прекрасно съхранява, освежава и подмладява кожата.

Знаете ли, че: Смята се, че формата на нара е първообразът на кралския скиптър и короната на европейските владетели.