Начинът ви на мислене се влияе директно от вашата среда. Проявете внимателност при създаване на приятелства. Убедете се, че сте сред хора, които мислят правилно. Начинът ви на говорене, маниерите ви, стилът на обличане, вкусовете към храната, препочитанията към определена музика до голяма степен се определят от хората, с които общувате.

Непосредственият контакт с дребнави хора поражда и у вас дребнаност. Продължително съжителство или работа с хора с негативно мислене поражда и у вас подобно мислене.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Пазете зорко психологическата си среда

Не допускайте негативисти да съсипват високите ви мечти и големи идеи. Изградете си защита срещу онези, които ви убеждават, че не може да постигнете целта си. Хора с мислене на дребно съвсем естествено ще възпират вашия възход.

Общувайте с успели хора, които мислят в перспективен план. Те могат да повдигнат нивото на вашето мислене. Такава социална среда е здравословна.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Откривайте нови групи и нови вълнуващи занимания

Говорете за другите хора винаги в положителен план. Близостта с клюкари ще ви кара да се чувствате като болни. Негативно насочените разговори по повод на другите е отровна радост. В очите на успелите хора всеки, който клюкарства изглежда по-неприятен.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Непременно избирайте за приятели хора, които са се издигнали над дребните, незначителни неща. Стремете се да правете винаги най-доброто за себе си във всичко, с което се захващате.

Човек е продукт на собствената си среда