.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Наистина ли храната, стояла на пода под 3 секунди, може да се яде

LadyZone.bg | преди 2 години
Наистина ли храната, стояла на пода под 3 секунди, може да се яде
Снимка: iStock
Ето какво казват специалистите за това поверие

От деца знаем правилото "Не са минали 3 секунди". Казваме тази мантра, когато изпуснем храна на пода, но след това бързо я взимаме, издухваме я и леко гузно я изяждаме.

"Не са минали 3 секунди" е заклинанието, с което си внушаваме, че бактериите са бавни и не могат за толкова кратко време да „скочат” върху храната. Дали обаче това е вярно?

Разбира се, има голямо значение колко е мръсен подът. Доктор Пол Даусън, единственият човек на тази земя, който е правил изследване по въпроса, твърди, че секундите не са толкова важни. По-голямо значение има повърхността, на която пада храната.

Ако в килима има салмонела, по-малко от 1% от бактериите преминават върху храната. Но ако храната падне върху фаянс или паркет, върху нея се прехвърлят от 48 до 70% от бактериите! Доста голяма разлика.

Между другото, невинаги подът е най-мръсното място. Ако изпуснете храна върху дъска, на която току-що сте рязали прясно месо, опасността не е никак малка.

В заключение – ако изпуснете храна на пода вкъщи, вероятността за зараза е малка, но защо да рискувате. Оставете правилото "Не са минали 3 секунди" само за децата, които са изпуснали последния бонбон и не могат да се лишат от него.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?