Всеки ден докосваме с ръцете си стотици предмети, чиито повърхности са покрити с микроби. Тези предмети са част от ежедневието ни, но за съжаление това не ги прави безопасни. Предположението, че понеже вещите са лични не са мръсни е много погрешно. Микробите могат да се развиват върху всякакви повърхности.

Ето седемте неща, до които неизбежно се докосваме всеки ден, а всъщност са много замърсени. Ако имате алергии, често се разболявате, кихате, кашляте и сте със слаба имунна система, проблемът може да е в някой от тях.

Парите
Всеки ден през ръцете ни преминават различни по количество банкноти и монети. Преди да попаднат в нашето портмоне или джоб обаче, те със сигурност са обиколили тези на много други хора. Парите не са нещо, от което задължително бършем прах в събота или перем в неделя. Постоянното им движение ги прави сериозен преносител на червен бацил, гнилостен микроб, кандида, стафилококи и др.
Историята познава случаи, в които парите са били причинители на сериозни епидемии. Банкнотите се обезпаразитяват предимно чрез озон и ултравиолетово лъчение, но все пак тази процедура не се извършва много често.

Ръчката за пускане на вода на тоалетното казанче
Сигурно не сте се замисляли, но на това място определено се събират доста болестотворни организми. Все пак ръчката се натиска от много хора (особено ако тоалетната е обществена), и то след като са използвали тоалетната и са се избърсали след нужда. Не звучи добре, нали?
За да избегнете прекия допир с това мръсно място, може просто да поставяте парче тоалетна хартия отгоре.

Дръжките на седалките в автобуси, тролеи, трамваи, метрото
Ежедневно общественият градски транспорт се използва от много хора – едни се качват, други слизат. Стари, млади, здрави, болни, некъпани или току-що освежени се държат за седалките и дръжките. През зимата носете ръкавици, когато използвате превозните средства. Те със сигурност ще ви предпазят от бацилите, изкихани от настинали хора навсякъде из автобуса.

Клавиатурата на компютъра
Ако обърнете клавиатурата си и я изтръскате, от нея сигурно ще изпадат трохички (от обяда пред компютъра), косъмчета, влакна, прашинки и какво ли още не. Те се провират между клавишите и устойчиво се настаняват под тях. Дори и с тези отривисти движения обаче не всичката мръсотия, събрана по клавиатурата, ще бъде отстранена. От непрестанното ползване върху клавишите се наслоява мазнина от пръстите и множество микроорганизми. За почистване използвайте специалните препарати и кърпички, които се продават в магазините за компютърна техника. Спрей със силно налягане и дълъг накрайник пък може да издуха заседналите под клавишите боклучета. Клавиатурите могат да се разглобят и да се измият под течаща вода с четка и препарат.

Слушалката и бутоните на телефона
Внимателно избърсвайте слушалките на уличните телефони, ако използвате такива. Това важи с особена сила за долната част на слушалката, по която полепват капчици слюнка при говорене.

Дръжките на вратите
Не живеем в дивия, див запад, и не ритаме и вратите с крак като каубоите, а цивилизовано завъртаме или натискаме дръжките им, за да ги отворим. Именно по този начин по дланта ни полепват хиляди микроби. Когато имате възможност, отваряйте вратите като натискате бравата с лакът.

Мострите в магазина за козметика
Сигурно и вие не се въздържахте, пипнахте и пробвахте мостреното червило или спирала, нали? Представете си само колко хора преди вас са направили същото. Бъдете особено внимателни с продукти, които се полагат върху нежни и чувствителни части на тялото като кожата на лицето, очите и устата.

Задължително мийте ръцете си с вода и сапун, след като се приберете вкъщи. Мръсните ръце са причинители на много заболявания. А предотвратяването им всъщност е толкова лесно. Трябва само да си изградите този добър навик и да се сприятелите с водата и сапуна.