Добрите бактерии в червата ни са известни под общото наименование пробиотици. Термин, който съм убедена, всеки от вас е чувал не веднъж. Пробиотик идва от латинското prо - "за" и гръцкото biotic - "живот" и в буквален превод означава "за живота". Това са и бактериите, които трябва да се стараем да присъстват в менюто ни, за да може то да процъфтява. Знаете ли, че микроорганизмите, живеещи с нас, са 10 пъти повече от клетките на тялото ни. Общото им тегло е около 5 кг или колкото това на мозъка. И всъщност те си комуникират с мозъка постоянно чрез имунната система, невротрансмитерите и блуждаещия нерв. От гледна точка на здравословното ни състояние за най-важни се смятат бактериите в червата, защото те изпълняват няколко ключови роли в тялото:

- Обучават имунната система, за да разпознава правилно приятел от враг.
- Смилат храната, за да е по-лесна за усвояване от организма.
- Образуват допълнителна защитна бариера, за да попречат на вируси, паразити и други бактерии да проникнат в тялото.
- Комуникират постоянно с мозъка чрез т.нар. gut-brain axis по три различни канала - блуждаещия нерв, невротрансмитерите и имунната система.
- Спомагат за преобразуването на някои хормони и много други.

Българската култура е изпъстрена от пробиотични храни, но за съжаление, в последните години сме позабравили някои от тях, а те, както се разбра, са изключително важни за здравето на целия организъм.
Пробиотиците в храните изпълняват и още една важна роля - вършат т.нар. pre-digestion, като смилат и разграждат вместо нас трудни за организма ни съставки в храните, като лактозата в млякото, глутена в пшеница и много други. Затова, ако искаш да се възползваш пълноценно от собствената си градина и природната такава, ето кои традиционни български храни са богати на пробиотици или благодарение на тях са предварително разградени.

Кои са традиционните български и чужди пробиотични храни, виж на следващата страница >>>

Традиционни български пробиотични храни:

истинска ферментирала боза без изкуствени подсладители
заквасена сметана
кашкавал, зрял при завършен пълен ферментационен процес от 70 дни
кисело зеле
кисело мляко
сирене, зряло при завършен пълен ферментационен процес от 40 дни
ферментирали зеленчуци
ферментирала каша
ферментирало масло
хляб с квас

Чужди пробиотични храни:

гхи от ферментирало масло
какаови зърна
кетчуп
кефир, воден
кефир, млечен
квас от цвекло
кимчи
комбуча
мисо
сода от джинджифил
соев сос
табаско сос
темпе
уорчестър сос
ферментирали лимони
ферментирал черен дроб от треска