Ако от нещо трябва да се пазим сега, когато изненадите от наводнения продължават, това е да не се поддаваме на паника и негативизъм, а бързо кой с каквото може да оказваме помощ на нуждаещите се хора. От сутринта следим коментарите, а сега и в извънредни новинарски емисии, но не се знае това природен катаклизъм ли е или непрофесионализъм и подценяване на потенциалните рискове. Има и мъдри хора, които изразяват своето мнение с думите "Поредните пролетните дъждове и тази година”, но вероятно нещо не е предвидено, за да се стигне до сериозни загуби и жертви.

Основен принцип в медицината е прилагането на профилактични мерки, за да не се разболее човек. Вероятно и общинските администрации със своите компетентни специалисти трябва да провеждат профилактика, за да "не бъдат изненадани” за кой ли път. Едновременно с това ми хрумва, че и в най-организираните държави се случват наводнения. Помним, че през миналата година се разля р. Дунав и германците газиха във водата по улиците с ботуши, и всички включително много доброволци издигаха прегради на брега на реката.

По-важното сега е да запазим психоклимата в пострадалите местата на Североизточна България. За някои семейства последиците са фатални. Хората пред телевизионните екрани и интернет потребителите също са смутени от катастрофалните вести. Естествено е чувствителните и състрадателни хора индиректно да страдат от бедствената ситуация, сполетяла невинни хора.

Нещо, което не трябва да се допуска сега е паниката и отчаянието. Работят екипите и от Гражданска защита, и от Бългаски червен кръст. Има международни контакти за съдействие, но и доброволната помощ е наложителна в такъв момент.

Чрез доброволчество и помощ на професионалните екипи може да се съдейства за отводняването и възстановяването на щетите. Да се помогне на пострадалите хора с топлота и спокойно човешко внимание. Подобни моменти на предизвикателства отключват сърцата ни за повече съпричастност и взаимопомощ. За тези, които могат да отделят средства, БЧК открива специална банкова сметка за пострадалите от наводнението във Варна:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД
BG64UNCR76301078660913
UNCRBGSF
(За пострадалите от наводненията в страната).

Активиран е краткият номер 1466 към всички мобилни оператори за набиране на финансови средства чрез изпращане на благотворителни SMS-и на цена 1 лев.

Снимка: "Аз, репотерът"

Именно в такъв момент трябва да проявим мъдрост и да запазим позитивност. Положителното отношение мотивира и другите хора. Всеки може да бъде добрият пример за подражание. Без грубост, без ругатни, чрез активно включване в доброволен труд, докато се възстановят загубите и пораженията.

Единственото "перфектно" нещо в живота е възможността активно да действаме, когато някой има нужда от нас. Да помогнем с умения, знания и средства и да дадем нужната сигурност на хората, които са пострадали от наводнението.