Ако сте решили да отслабвате, за да имате траен успех, най-напред намерете постоянна мотивация за това. Силна и постоянна мотивацията може да бъде от: страх от болести (диабет тип 2, високо кръвно налягане, подагра);  желание да ви стоят хубаво дрехите или да се чувствате с повече тонус и добро самочувствие.

Никога не гладувайте. От гладуването в мозъка постъпват сигнали за тревога и организмът минава в режим на оцеляване. Веднага след спиране на гладуването пък, всеки залък ще се складира за „черни дни”.

Вземете пример от хора, които по природа са слаби и никога не са били с наднормено тегло.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Много от навиците на хората, които поддържат стабилно тегло в норма, не са нещо специално и непостижимо. Управлението на теглото се постига с повече съображения, освен с пресмятане на поетите и изразходвани калории. Обърнете им внимание и съзнателно започнете да ги усвоявате. След време ще ги утрърдите като свои лични навици на хранене и поведение.

Не яжте автоматично, а само, когато сте гладни.

По време на храненето не се разсейвайте с гледане на телевизия, четене, разговори по телефона или да ядете, докато шофирате.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Ключов момент в начинът на хранене на хора, които никога не са били с наднормени килограми, е че те ядат, това което обичат в този вид, който им доставя удоволствие.Те не "ощетяват” ястията, за да намалят калоричното им съдържание. Рядко ядат нещо, което не харесват.

Когато консумирате храна, която е ароматна и изпитвате удоволствие от нея, няма да продължите да се тъпчете до безкрай, защото лесно ще се заситите.

Не дояждайте останалата храна, какъвто и вкусен деликатес да е тя. Много майки пълнеят от "милост към храната”, като дояждат остатъците на своите деца. Това, което може да се направи, е да се спре яденето, веднага щом се почувства ситост. Да се сервират по-малки порции, за да не остава храна по чиниите.

Бъдете по-енергични. Установено е, че при ходене пеш около един час се изгарят около 350 от излишните калории. Движете се много повече. Изправяйте се, когато говорите по телефона. Ставайте на всеки час или ходете в стаята. Изкачвайте стълбите и не ползвайте асансьор. Може да се движите около офисния стол.  Съзнателно паркирайте автомобила по-далече. 

Ако сте били напрегнати, първо се успокойте и тогава започнете да се храните. Съсредоточете вниманието си върху вида, аромата и вкуса на храната и й се наслаждавайте. Така човек поема 300 калории по-малко, отколкото при автоматичното поглъщане на ястията.  

С тези постоянни навици на хранене незабелязано килограмите ще започнат да намаляват, както и  сантиметрите от обиколката на талията.

Снимка:Thinkstock/Getty Images