Плътността, здравината и цялостта на ноктите издават начина на хранене на човека. Появата на петънца с лющене, разслояване и нагъване на ноктите говори за недостиг на хранителни вещества. Достатъчно е да се промени хранителният режим и ноктите могат да възвърнат хубав вид.

Появата на единични петна се дължи на недоимък на цинк, което може да компенсира чрез включване в менюто на пшеничен зародиш, стридите, тиквени семки, тиква и черен шоколад.

При дефицит на желязо ноктите са тънки и чупливи и лесно се разслояват, а  нокътното легло има по-светъл и синкав цвят. За укрепване на ноктите трябва да се консумира повече червено месо, яйца, дроб, зелено листни зеленчуци и цвекло.

За здрави нокти с добър растеж помага прием на храни, богати на витамините А, С, В7 (биотин). Витамин А се съдържа в жълтъците, рибеното масло, по-мазните риби, портокалите и морковитe. Витамин С укрепва кръвоносните съдове и намалява отока и възпалението около ноктното легло. Най-богат източник на витамин С са шипките, всички цитрусови плодове, червените чушки, годжи-бери. Витамин В7, който подхранва нокътната тъкан, се съдържа в бананите, сьомгата, бобовите растения и зелето.

Лошо изглеждат ноктите на нервните хора. Тези, които изживяват стресови ситуации са агресивни към ноктите си чрез късане на кожичките, гризане на ноктите и създаване на условия за развитие на панарициум (възпаление около ноктите). Тези признаци сочат за психологическото състояние на несигурност и тревожност. При тези състояния помага консултация с лекар или психотерапевт.  

Грижата за външния вид на ноктите ни да бъда винаги красиви е лична отговорност.