За съществуващата взаимовръзка между мислите, емоциите и здравето, едва ли някой се съмнява. Много често пълно оздравяване не може да се постигне поради психологически причини, защото човек сам не може да прости на себе си някаква вина.

Важните етапи, които могат да помогнат на човек да прости както на себе си, така и на другите: 

1. Определете емоциите си
Осъзнайте обвинението, което отправяте към себе си или към някой друг, и какво ви кара да преживявате всичко това.

2. Поемете своята отговорност
Вие сте тези, които имате избора да реагирате или с любов, или със страх. От какво се страхувате за себе си?

3. Приемете другия и се отпуснете
За да успеете да се отпуснете и да приемете другия, представете се на негово място и почувствайте неговите намерения. Приемете идеята, че другият човек вероятно се обвинява и ви обвинява за същото нещо, за което вие го обвинявате.

4. Простете на себе си
Това е най-важния етап от прошката. За да го направите, дайте си правото да сте имали и все още да имате страхове, убеждения, слабости, граници, които ви карат да страдате и да реагирате по определен начин. Приемете се такъв, какъвто сте сега, знаейки, че е временно.

5. Изпитайте желание да изразите прошката
Като подготовка за шестата стъпка си се представете с човека, за когото става въпрос - как споделяте с него, че сте го критикували, съдили, защото това е събудило някаква стара рана във вас. Вие сте готови за тази среща, едва когато идеята да отидете при въпросния човек, събужда у вас чувство на радост и освобождение. 

6. Вижте се със съответния човек
Кажете му какво сте преживели, и че съжалявате за това, че сте го обвинявали и съдили, и сте му се сърдили толкова време. Споменете, че сте му простили, само ако той ви попита за това. Препоръчително е да го попитате, дали и той ви е обвинявал за същото нещо и в каква ситуация.

7. Направете връзка с миналото
Възстановете от миналото си подобно събитие, случило се с човек, който е представлявал авторитет за вас: баща, майка, баба, дядо, преподавател и т.н. Обикновено този човек е от същия пол като човека, когото сте обвинявали. Повторете всички стъпки и с този човек (фигурата на авторитета). 

Когато шестата стъпка от прошката се окаже трудна, знайте, че егото ви е това, което се съпротивлява. Не се тревожете за реакцията на другия, когато отидете за прошка. Никой в този свят не може да знае предварително какво ще стане.

Снимка:Thinkstock/Getty Images

Тези съвети Лиз Бурбо описва в книгата си "Твоето тяло казва: Обичай се!”: