.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Мозъкът на хората, които редовно пият чай, е по-добре организиран и ефективен

Евгений Милов | преди 2 седмици
чай
Снимка: iStock
Чаша топъл чай всеки ден може да ви помогне да поддържате мозъка си в добра форма

Ако сутрин се чувствате като зомби, докато не изпиете чаша кафе или чай, сигурно ще ви бъде любопитно да научите, че според резултатите от ново изследване, различни топли напитки наистина могат да помогнат на мозъка ви да функционира по-добре.

Изследователи са провели сканирания с ядрено-магнитен резонанс на мозъка на доброволци, които обичайно пият чай и такива, които не консумират топлата напитка. Изследването установява, че мозъците на пиещите чай са по-добре организирани и ефективни.

Изследването е насочено директно към ефектите на самия чай, вместо да проучва чаени екстракти или други съставки на напитката, както правят редица други проучвания.

"Нашето проучване даде първите убедителни доказателства, че пиенето на чай има положителен ефект върху мозъчната структура, което прави мрежовата организация по-ефективна", заключва изследователският екип, съставен от учени от Китай, Сингапур и Великобритания.

чай
Снимка: iStock

Средната възраст на участниците в проучването е била около 70 години, а изследователите се интересували от потенциалния защитен ефект от пиенето на чай срещу намаляването на мозъчната организация, свързано с възрастта. Идеята на изследването е била да се разгледат дългосрочните ползи за хората от пиенето на чай, което обхваща години или десетилетия в миналото.

Чаят е природна медицина, предпазва от сърдечно-съдови заболяванияЕстествените съставки на чая притежават комплексен противовъзпалителен ефект

Екипът също така прави преглед на съществуващи проучвания, свързани с превенцията на Алцхаймер, като открива доказателства, че билковият чай има защитна роля в осем от девет проучвания. В изследването си за връзката между пиенето на чай и ефективността на мозъка обаче екипът изследва хора, които пият най-различни чайове, включително билков, черен, зелен и улун.

Настоящото проучване се вписва в групата от изследвания досега, които установяват, че чаят има редица ползи за здравето и когнитивните способности. Проучванията показват, че чаят стимулира креативността и поддържа паметта силна. Дори е доказано, че чаят предотвратява сърдечни заболявания, понижава риска от рак и намалява общата преждевременна смъртност.

Чаят е природна медицина, предпазва от сърдечно-съдови заболяванияЕстествените съставки на чая притежават комплексен противовъзпалителен ефект

Пълните резултати от научното изследването са публикувани в списание "Aging".

Ключови думи:Здраве, Чай, Мозък
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Спазвате ли диета в момента?