Сезонът на тиквите е и може сами да си изпечете тиквени семки, в чийто вкус никой не се съмнява. Извадете с лъжица от тиквата семките и ги избършете с ленена кърпа от пулпа. Разстелете ги в широка тава. Ако ги обичате солени, ги напръскайте с вода и поръсете равномерно върху тях сол. Пекат се за около 15 мин. на слаба фурна. Има и "мързеливи” семки, които са с много нежна ципа и могат да се ядат без да се белят от твърдата обвивка.

В медицината се изписват рецепти с тиквени семки от сорта тиква Cucurbita pepo с лечебна цел срещу глисти. Редовната им консумация е активна профилактика на чревните паразити. За деца се препоръчва на гладно да се изяждат тиквени семки около 80 г до 100 г, а за възрастни хора е необходимо три пъти по-голямо количество. Наличието на триптофан и неговото трансформиране в организма в серотонин, подобрява настроението и съня.

Дресинг с тиквени семки за салати

Счукват се 50 г тиквените семки с 1-2 скилидки чесън, 1 зърно кориандър, половин връзка магданоз (нарязан на ситно), сок от 1 лайм и 2 -3 лъжици зехтин. Разбърква се енергично или в бурканче с капак се разклаща продължително. Дресингът не трябва да се прави много време преди да се използва, защото ще изгуби от ароматите си.  

Родина на тиквата е Америка, но днес е разпространена по цял свят. Семките й са отличително присъствие в Средиземноморската кухня, която е най-здравословната за сърдечни заболявания. Добавят се към супи, зърнени храни и могат да украсят салати с пресни зеленчуци.

Тиквените семки имат много добър витаминозен и минерален профил: витамините А,Е, К и от групата В. Богати са на есенциални мастни киселини омега-6, затова понижават холестарола. Тиквеното олио е високо ценено като източник на цинк, с което подобрява простатната функция и репродуктивните възможности. Препоръчва се по 1 чаена лъжичка от олиото три пъти през деня.

Здравословна следобедна закуска може да си приготвите от комбинацията: тиквен тахан  с лъжичка мед, намазани върху филийка пълнозърнест хляб. Разбира се пресните тиквени семки  са най-полезни, затова се препоръчва да ги консумирате сурови и неосолени.