Ароматните листа на ментата (Menthа piperita) се използват в свеж вид и изсушени. Мента може лесно да се отглежда и като саксийно растение.

Чай от мента се препоръчва при различни здравословни неразположения: лош дъх, гадене и повръщане, колики, болезнена менструация, газове в червата, за улесняване на жлъчната секреция.

Приготвяне на чай от мента:

2 чаени лъжички изсушена мента се залива с 250 мл вряла вода. Оставя се за 10 минути, прецежда се и се изпива по една чаша след хранене.  При повръщане чаят внимателно се приема само по една лъжичка на всеки 5 мин.

Друг вариант е ментовата тинктура,

която може да се купи в аптеките. В чаша с вода се добавят 40 капки от тинктурата и се пие на глътки след всяко хранене.

Ментовото масло е едно от най-силните

При лош дъх се приготвя ментова вода за уста като в 500 мл вода се добавят 3 капки ментово масло.

Самомасаж на слепоочията и челото при главоболие и мигрена с бадемово масло 50 мл, в което са добавени 30 капки чисто ментово масло.

При слънчево изгаряне се приготвя изстудяващо, обезболяващо и регенериращо бадемово масло 50 мл, към което са добавени: 15 капки ламандулово масло, 5 капки ментово масло и 5 капки масло от лайка.

За прогонване на летящи насекоми се използва ароматизиращи лампи с 7-8 капки ментово масло в изпарителния съд.

Сауна с ментово масло е от предпочитаните, поради качеството на ментата да стимулира изпотяването и силно тонизиращото и антисептично действие. Особено през студените месеци тази сауна възпрепятства вирусните инфекции и грипа.

Внимателно трябва да бъде използването на ментата от бременни, малки деца, епилептици и пациенти със сенна хрема. При употребата на хомеопатични лекарства пиенето на ментов чай и използването на продукти с ментов аромат са противопоказани.