.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Маточина срещу безсъние и главоболие

| преди 8 години
Маточина срещу безсъние и главоболие
Стръкове маточина се берат преди цъфтежа. Снимка: Вергиния Николова
За да имате през цялата година, започнете да сушите стръкове преди цъфтежа
Всяка неделя заварвам градината на майка ми преобразена. Преобразява я не само нейното усърдие, но и щедростта на земята, топлината на слънцето и неразгадаемата магия на самите растения. Миналата седмица тя беше изсушила листа от маточина.

Листата от маточина в домашни условия най-добре и бързо се изсушават върху памучна или ленена кърпа. Достатъчни са 5-6 дни. Майка ми използва една масичка в сенчест коридор на къщата. Изсъхналите листа запазват зеления си цвят, а ако има почернели, те се отстранят. Добре изсъхналите листа лесно могат да се стриват на прах. Изсушеното количество листа поставихме в памучна торбичка и вече имаме първата билка в сух вид за чай и като полезна подправка.

Правило е, когато се берат билки, да не се обират изцяло,

а да се оставят екземпляри за размножение, за да се запазват растенията и за следващите години. Конкретно за маточината сега могат да се режат за сушене избуялите стръкове - преди цъфтежа. За целта най-правилно е да се ползва ножица или нож. Набраното букетче стръкове маточина разстлах  рехаво на един слой върху картонена повърхност  в рамка, импровизирана от мен.

Оставих ги да съхнат на сянка в същия коридор на вилата на родителите ми. Изсъхването им ще отнеме повече от седмица, но нищо не би ми попречило идващата неделя да проверя,  дали лесно ще се счупи стръкчето, което е показател, че е изсъхнало. Съхраняването може да бъде в картонени кутии, хартиени пликове или текстилни торбички, но не полиетиленови.

У дома билките не се задържат повече от 4 сезона,

но за тези от вас, които разполагат с по-големи количества, следва да ги подменят всяка година, защото след това те губят от своите качества.

Чаят от сушена маточина е с приятен леко жълто-зелен  цвя, с много фин аромат и леко лимонов вкус. Полезен е при безсъние, главоболие, сърдечна невроза, високо кръвно налягане, възбуда, възпаление на горните дихателни пътища с едно „Но”. В „Джобен билков наръчник за всеки дом” Величка Петрова подчертава като важно за маточината, да не се пие по време на бременност и при остро възпаление на стомаха и червата.
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?