Дали когато виждаме узрелите малини, оценяваме достатъчно тяхната полза за нашето здраве? Рубинено червените плодчета, освен че са изключително сладки и ароматни, са с високо съдържание на витамин С, А, В и Р. Удоволствието да похапваме от свежите горски плодове се съчетава с общоукрепващото въздействие върху организма. 

Малините имат антиоксидантно и регулиращо храносмилането действие

Те са богати на минерали и микроелементи - калий, калций, желязо, магнезий, манган, селен и др. Масово култивирани, малиновите храсти се отглеждат в почти всяко дворно място.

Растението малина присъства в билковите наръчници и учебници по фармакотерапия с латинското си име Rubus idaeus

Малините, освен в суров вид, могат да се консумират през зимата във вид на компот, сироп, сладка и желета, че дори се приготвя и малиново вино.

Снимка: freedigitalphotos.net

Чай от листата на малина се употребява при:

грип, главоболие, хроничен хепатит, продължителна менструация, високо кръвно налягане, изпотяване. В миналото се е използвал за стимулиране тонуса на шийката на матката, за да се ускори процеса на раждане. Ужиленото от насекомо място може да се натрие с листо от малина за облекчаване на болката и сърбежа.