.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Майките с повече деца имат по-малко зъби по-късно през живота си

Евгений Милов | преди 17 седмици
зъби
Снимка: iStock
Полът на децата също има значение за броя на липсващите зъби в устата

Колкото повече деца има една майка, толкова по-малко зъби ще има по-късно през живота си - майките с 3 деца имат средно с 4 зъба по-малко от майките с 2 деца, сочат резултатите от изследване на германски учени от Хайделбергския университет.

"Въз основа на откритието ни, повишеното промотиране на орална хигиена, храни, които не увреждат зъбите и редовните прегледи при стоматолог са подходящи за настоящите и бъдещи майки", коментира Франк Габел от университета.

Специалистите са анализирали данни, събрани през 2013 г. сред близо 35 000 възрастни над 50-годишна възраст от 14 европейски страни и Израел. Участниците в проучването са загубили средно по 10 зъба през живота си.

Загубата на зъби нараствала с възрастта, като жените на 50 и 60-годишна възраст били изгубили почти 7 зъба, докато 80-годишните мъже и по-възрастните - средно 19 зъба.

Изследователите също така установили, че майките, които са родили трето дете, след като първите две са от един и същи пол, имали много повече липсващи зъби от жените, чиито първи деца са били от различен пол. Подобна разлика не се наблюдава при мъжете.

Освен това, съществува тенденция жените с по-ниско образование да имат повече липсващи зъби в устата си, отколкото дамите с по-високо образование. Проучването не установява категорична причинно-следствена връзка, като са необходими допълнителни изследвания, за да се изясни връзката между по-голямото семейство и по-малкото зъби.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Journal of Epidemiology & Community Health".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?