Вероятно не веднъж сте чували съветите: Пийте по осем чаши вода на ден!; Не допускайте да се обезводнявате, докато спортувате!; Тонизиращите напитки не са само за професионалните атлети!

Но колко течности всъщност е добре да поглъщате всеки ден? Трябва ли да увеличите количеството им, ако извършвате по-тежка физическа дейност? Опасно ли е пиенето на твърде много вода?

Истината е, че дори минималното обезводняване (загуба на около 2& от теглото заради недостатъчно поглъщане на течности) може да причини здравословни проблеми, включително виене на свят и главоболие.

За да давате на организма си точното количество течности, от които се нуждае, следвайте следните съветите на специалистите от healthywomen:

  • Повечето жени трябва да пият по 8-9 чаши течности на ден, като в това число влизат поглъщаните чрез храната.
  • Увеличете консумацията на течности при топло време. Високата температура или влажност на въздуха, престоят в задушни помещения и големите амплитуди ви карат да поглъщате повече течност.
  • Пийте повече течности по време на тренировка. Поглъщайте по една чаена чаша течности на всеки 15 минути. Някои експерти препоръчват тя да е пълна с тонизираща напитка, вместо с вода.
  • В деня преди да се заемете с тежка физическа работа, пийте повече течности, за да сте сигурни, че няма да дехидратирате организма си. Непосредствено преди съответното натоварване, също изпийте чаша вода.
  • Бременните и кърмещи жени се нуждаят от повече течности.
  • Ако консумацията на много напитки не утолява жаждата ви, то това би могло да означава, че страдате от някакво заболяване, като диабет, например.
  • В изключително редки случаи поглъщането на прекалено много течности може да доведе до хипонатриемия. Това е заболяване, при което нивото на натрия в организма пада рязко и кръвообращението се забавя. Такава диагноза най-често получават участниците в маратони след тичане повече от четири часа и през това време значително увеличават теглото си, заради погълнатите течности.

В случай, че не сте маратонци или редовни спортисти, ние от LadyZone.bg ви съветваме да не пиете никакви сокове и други напитки, които изобилстват на химични вещества. Старайте се да пиете предимно и само вода и то минимум 1,5 литра на ден.