Любителите на индийската кухня познават и обичат ароматните ястия, които са ненадминати по удивителните комбинации от подправки. Когато човек разгръща менюто в индийски ресторант се натъква на означената степен на лютивост с броя на символично изрисуваните  чушчици. И в нашите традиционни български ястия лютият вкус присъства независимо от сезона: сурови люти чушлета, печени, на тюршия, сушени или под фората на лют червен пипер. Възниква въпросът:

"Имаме ли нужда от люто?” и  отговорът е "Да”

Здравият човек трябва да се храни така, че да задоволява и шестте си вкуса: солено, горчиво, сладко, кисело, стипчиво и лютиво.

Лютата храна отваря апетита,

като стимулира отделяне на ензимите от жлезите, участващи в храносмилателните процеси. Тя има затоплящ и дезинфекциращ ефект върху целия храносмилателния тракт.

Капсаицинът е вещество, на което се дължи лютивия вкус

Известен е неговият стимулиращ ефект върху имунната защита при простудни заболявания и грип. Доказано е също антиоксидантното му действие и качества на афродизиак.

Честотата на консумация на лютива храна човек определя сам, според семейните навици и личните вкусови предпочитания. И за лютото е в сила правилото: ” Всичко с мярка”.