Използването на пикантни храни, като лютите чушки например, може да има положителен ефект върху кръвното налягане. До този извод са стигнали китайски учени.

Изследването им показва, че веществото капсаицин, което придава лютивия вкус на този зеленчук, води до отпускане на кръвоносните съдове.

При опитите с лабораторни мишки, страдащи от хипертония, било установено, че след подлагането им на диета, богата на капсаицин, тяхното кръвно налягане постепенно се нормализирало.

Това не е първото проучване за връзката между капсаицина и по-ниското кръвно налягане на молекулярна основа. Но в предишните проучвания изследователите са фокусирали вниманието си върху краткосрочното въздействието на веществото, а не на дългосрочното му влияние.

Сега учените разработват метод, чрез който капсаицинът да бъде извличан, за да бъдат разработени редица нови медикаменти за лечение на хипертонията.