.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Лимоновият сок в напитките през лятото може да е опасен

| преди 2 години
слънце
Снимка: iStock
Нещо толкова обикновено като пиене на маргарити, може да доведе до изгаряния на кожата

През лятото обожаваме да слагаме в напитките си лимонов сок или резенчета от плода за повече свежест. А знаете ли, че това може да бъде изключително опасно. Няколко капки плодов сок ли? О, да!

Фитофотодерматитът е една от най-новите алергии, които се проявяват като реакция от лимонов сок и UV лъчите на слънцето. Ако по кожата ви попадне лимонов сок от разлята напитка или по друг начин, това може да причини сериозно слънчево изгаряне. Степента му зависи от сорта на лимоните и колко дълго е стоял там. Добре е сокът да се избърше бързо от кожата с влажна кърпа.

Нещо толкова обикновено и често случващо се през лятото, като пиене на маргарити, може да доведе до подобни изгаряния на кожата.


Повечето хора не забелязват изгарянията веднага. Може да мине дори една седмица, докато обърнат внимание. Някои изгаряния може дори да не бъдат забелязани, други да се превърнат в големи червени петна и да стоят по кожата с мецеси. Тежките случаи се лекуват с препарати на основата на стероиди.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
С какво спите?