За разходката в планината забравете за джапанките, гуменките и сандалите. Единствено подходящи са туристическите обувки. Те са високи, обхващат глезените, стабилизират крака и така рискът от изкълчване намалява. Техните грайфери са подходящи за ходене по скали и пресичане на поточета. Затвореното в обувка стъпало дава по-голяма свобода и смелост за навлизане сред буйните треви и храсталаци.

За предпочитане е дългият панталон

Ако си позволите панталон 3/4, носете по-дълги и плътни чорапи, които да покриват подбедриците.

За да избегнете слънчево изгаряне още през първите дни от разходката, излизайте с блузка или риза с дълъг ръкав от тънка материя. Разбира се, че може да направите слънчева баня на камък край реката или на брега на езерото, но помнете, че в планината

на по-голяма надморска височина слънцето пече по-силно.

За разходката вземете резервни ризи или блузи, за да може при изпотяване да се преоблечете.

При залез слънце в планината якето е задължително,

защото рязко застудява. През деня намажете обилно с фотозащитен крем откритите части и особено лицето, като не пропускате и ушите. Шапките с козирка, шапка идиотка или тип каубойска не само придават колорит, те ще ви предпазят от прегряване и от слънчево изгаряне на врата и лицето. Ръцете и особено гърба на дланите, както бедрата и коленете, са области, които лесно изгарят по време на ходене, затова и тях намажете предварително с крем или лосион срещу слънце.

Има хора, които са привикнали с яркостта на слънцето, и козирката на шапката е достатъчна защита. Но за повечето от нас тук е мястото на слънцезащитните очила, които са с допълнения към рамките срещу проникващата светлина и от страни.

Когато ожаднеете, пийте от бутилката с вода, която носите със себе си.

Ако пиете вода от планинска чешма, пийте на малки глътки

Планинската вода е много студена и когато вие сте загрели от ходенето, студената вода може да предизвика болки в стомаха, както казват планинарите "да ви пререже”. Напълнете вашата бутилка с планинска вода и на следващото ожадняване пийте от нея.

Когато сте добре подготвени за предизвикателствата на лятната планина, тя ще ви посрещне щедро със своите дарове и ще ви зареди с жизненост.