Всяка година през лятото се появява грипна вълна, която връхлита изненадващо и продължава дълго. Симптомите почти всяка година са различни. Лятото на 2016 също няма да премине без тази неприятност. Летният грип е съпроводен освен с висока температура и с афти във устата.

Болката от афтите в устата може да е доста объркваща. Често, особено децата, решават, че ги боли зъб и не могат точно да локализират проблема.

Афтите имат червен възпалителен ореол. С лекарства се третират тези, които болят. Безболезнените образувания може да се оставят да заздравеят сами. Ако са започнали да епителизират, при намазване, може да бъдат раздразнени.

Болката и некомфорта от афтите в устната кухина провокират липса на апетит. Твърдата храна дразни лигавицата на устата и болният няма желание да се храни. Дори нищо да не се приема в рамките на 3 дни – това не е притеснително. Важно е обаче да се пият течности. Към водата може да се прибавя малко лайка. Отварата действа антимикробно и успокоява. Ако болката е силна, давайте вода със сламка. Така течността отива директно в гърлото, без да дразни лигавицата.

Подходящи са меките храни с неутрален вкус. Такива са например млечните кремове.

Лекарства, които бързо повлияват афтите:

Анафтин спрей
Афтекс
Апимед Дент
Грануфорин
Спрей с прополис и невен за устната кухина