Чудноватата гъба (Ganoderma Lucidum) на външен вид прилича на глинена скулптурка, отколкото на жив организъм. В древната медицина на Изтока тя е била използвана като лечебно средство с изключително широко действие. Смята се, че гъбата е едно от най-полезните природни средства в борбата с раковите клетки. Подходяща е за лекуване на безсъние, инфекции, алергии, хепатит. Особено ценното й качество е липсата на нежелани странични ефекти на фона на многото положителни здравословни качества.

Японците я наричат рейши, а китайците - лингши. Вълшебната гъба е смятана за растение, което дарява с духовно могъщество. Описват я още като скъпоценната гъба на императорите и още гъба на безсмъртието. До днес може да се открие като мотив върху килими, копринени тъкани и върху китайски порцелан.

В действителност лечебната гъба е капризна и трудно вирее в природата - само върху определен вид дървата при постоянна температура. В края на миналия век е намерен начин за култивиране на гъбата линзхи и днес тя се използва срещу почти всяко заболяване. Гъбата е ядлива и има характерна форма на подкова.

Рейши може да се намери на пазара под формата на комбинация със зелен чай или с женшен, като профилактичен еликсир за дълголетие и антистресов адаптоген.

Все повече придобива популярност и у нас като декоративно саксийно растение. Ако имате лингши, единствената ви грижа е да поливате гуглата и пънчето с престояла 24 часа вода с пулверизатор един път в седмицата. Типично за семейството, към което принадлежи, гъбата не бива да бъде изложена на пряка слънчева светлина.