Наскоро получих въпрос: "Може ли да се разчита на поръчаните по интернет лекарства?" За отговор потърсих професионалното мнение на проф. д-р Татяна Бенишева от БАЛИ (Българска асоциация за лекарствена информация). Ето какво обяснява тя: 

Не бива да се поръчват лекарства по интернет, освен в аптеките, които имат разрешение за онлайн търговия. Техният списък е качен на сайта на ИАЛ (Изпълнителната агенция по лекарствата), като само лекарства без рецепта могат да предоставят там. Това е линк на списъка на лицата у нас, които извършват търговия по интернет с лекарствени продукти без лекарско предписание.

Всички лекарства, които се предлагат по интернет са без източник на произход и много често са "ментета" на оригиналните лекарства или на такива, които често се употребяват. Няма гаранция за тяхното качество относно състава, нито в какви условия е произведен самият продукт. Тези лекарства, които се предлагат онлайн са най-често за еректилна дисфункция, психотропни, за отслабване и други, но те са преследвани от Интерпол и представляват сериозен световен проблем. От Интерпол са проведени множество акции, наричани "Пангеа", чрез които се блокират сайтове, банкови данни и се изземват самите лекарства, когато бъдат хванати.