Ролята на хирургията в лечението на епилепсията нараства особено през последните 10 години. Резултатите са изключително добри в детска възраст. "Колкото по-рано, толкова по-добре”, беше професионалното мнение на проф. д-р Хелън Крос от Обединеното Кралство, пред участниците в Първия български симпозиум по хирургия на детски епилепсии. Проф. Крос обясни още кои деца могат да бъдат оперирани и кои не.

Кандидати за епилептична хирургия са не само резистентните на лекарствено лечение

Новото разбиране е, че операцията не е последното средство на избор, когато нищо повече не може да се направи. Напротив, не бива да се изчаква, защото

с епилептичната хирургия може да се постигне излекуване и облекчаване на пристъпите.

Благодарение на прогреса в диагностичните методи: магнитно-резонансна томография, видео-електроенцефалография (ЕЕГ), инвазивно ЕЕГ, мониториране на пристъпите, може да се определи локализацията на епилептичното огнище, неговата латерализация (отляво или отдясно). Освен тази оценка, от значение е характерът на епилептичните пристъпи и възраст-зависимите особености.

Митове се оказват:

  • незибежни функционални рискове от операцията
  • висока смъртност от операцията
  • колкото е по-голямо детето, е по-добре, за да бъде оперирано

Целта на оперативното лечение е с минимален страничен ефект върху умствените и физически способности на децата да се постигне облекчение на припадъците. Напр.  фокална резекция, само когато е във „функционално тиха” област в мозъка, т.е. неотговаряща за важна функция.

Проф. Крос обобщава, че 72% от оперираните имат подобрение, а 55% - абсолютно излекуване. "Повече се губи, ако се изчаква и не се пристъпва към операция”, категорична е тя.