Всяка мелодия, която ни помага да се отпуснем и успокоим, да се дистанцираме от тягостните си мисли и изживявания, може да се счита за лечебна. Природните звуци например, чуруликане  на птиците, жужене на пчелите, разбиването на вълните в брега, шумоленето на листата от вятъра са лечебни звуци. Затова холистичните терапевти съветват да се излиза сред природата, но не да продължим там да се разправяме и да решаваме гласно своите дилеми.

Сред природата е добре мълчаливо да се съсредоточим върху нейните звуци, свежия въздух и чистотата, прохладата и цветовете

Ако живеем в гъсто населено място, където трудно може да се изолираме от  произтичащите от урбанизацията шумове, може да направим друго. 

Да "доведем" природата при себе си с помощта на записи на звука на делфините, дъжд в гората, океански вълни или водопади

Може да ги слушаме у дома за релаксация след работа или преди сън. Препоръчително е да си пускаме лечебни звуци като фон когато извършиваме физическа работа. Има хора, които ги слушат не само за да се гизолират от влиянието на околната среда, но и да се съсредоточат върху работата си по-добре, че дори и за вдъхновение.

Редовното свързаване с лечебните звуци е доказан на теория и проверен във времето много добър лек за психиката, респективно и за тялото.