Самото име на лавандулата (Lavandula officinalis) на латински означава мия (lavare). Тя е била любимата есенция за хигиенни нужди, използвана от патрициите в Римската империя. Лавандулата се отглежда в много страни, но най-големият производител е Франция. Отглежда се и в Тасмания, а прословутата английска лавандула расте в Норкфолк.

Специалистите в областта на ароматерапията определят ефекта на лавандуловото масло като горещ и сух

В същото време то е неутрално и може да се комбинира с други масла. Достатъчни са 4-7 капки в 30 мл базово масло. Лавандулата може да замести лайката срещу болки в гърлото със загуба на гласа и при хрема, и запушен нос.

Ваната с лавандула е превъзходно средство за хора, които не могат да заспиват лесно.

Освен това действа релаксиращо и успокоява при депресия, сърцебиене и напрежение в мускулите. Поради лекия аналгетичен ефект се прилага при ревматизъм, а също ипри болки в мускулите в спортния масаж на спортисти.

Помага за почистване и тонизиране на кожата,

поради витализиращия ефект върху клетките, независимо от типа кожа - мазна, суха, чувствителна, склонна към образуване на акне.

Препоръчва се намазване с лавандулово масло на местата, ужилени от оси, комари или ожулени от коприва.

Няколко капки лавандулово масло в ароматната лампа или върху източника на топлина, освежават въздуха в помещенията за спане или работа.
Торбичките със сушена лавандула в гардероба, приготвени в домашни условия, са чудесно средство за освежаване и създаване на усещане за чистота и здраве.