.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Кулинарна обработка на зеленчуците

д-р Вергиния Николова | преди 6 години
Задушени зеленчуци
Срещу токсичните вещества и за по-лесно усвояване

Суровите зеленчуци се измиват под течаща вода, заради обработката им с химикали срещу болести и вредители. Зелето и зеленолистните зеленчуци се накисват в солена студена вода срещу яйца на кучешка тения. Термично приготвената храна от зеленчуци подобрява и улеснява усвояването й.

Кулинарната обработка обезврежда и някои токсични вещества. 

Например в суровите картофи се съдържа соланин, но при обелването им, чрез варене и печене соланинът се разрушава и не предизвиква неразположение. Вкусните гъби пумпалки също са токсични. Затова трябва да се сварят, да се излее водата и едва тогава да се приготви ястие.

Здравословно неразположение може да причини недостигът на някоя от трите основни хранителни съставки - протеини, масти и въглехидрати. Ако дълго време човек се храни непълноценно с фабрични продукти, бедни на микроелементи, витамини и протеини, също може да се проявят болести. 

Твърде кисели, люти и горещ ястия трудно се понасят от жлезите на храносмилателния тракт.

В "Джуд-Ши” - древен трактат по медицина, написан преди 1200 години, почти всички храни и от животински и от растителен произход се приемат за лекарства. Много важно е как ги съчетаваме и приготвяме, без да се губят полезните вещества.

Едно от основните правила на натуралното хранене, формулирани от корифея на здравословното хранене Пол Брег, е

3/5 от всички употребявани храни през деня да бъдат зеленчуци и плодове

в суров вид или задушени, и на грил.  Продължителната термична обработка разрушава полезните и необходими на организма витамини. Когато бланширате или варите продуктите, внимавайте да не налеете прекалено много вода, която ще трябва да изхвърлите, а именно там попадат минералите и водноразтворимите витамини.

За да се избягва окисляването им и да се запазва съдържанието на витамините А, В и С,

при варене зеленчуците изсипвайте директно в горещата вода,

вместо да ги загрявате в тенджера, заедно със студената вода.

Правилно подбраната храна може да бъде лекарство, каквото е посланието на Хипократ:

Нека храната бъде ваше лекарство, а лекарството ваша храна.

Запечени зеленчуци

Съществуват списъци с химичните елементи, съдържащите се в диетични храни при проблеми с гърба. Има препоръчителна диета за хора с хроничен ревматизъм и подагра. За храненето на хората с хипертония прочетете тук >>>.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?