Огромният поток от нови знания и информационни технологии неминуемо навлезе и в медицинската наука. Възникнаха понятията телемедицина, телеконсултация, теледиагностика,  теленаблюдение, телелечение, телескрининг, телемониторинг - с една дума - телездраве.

Предимството на телемедицината е в предоставяне на здравна помощ от разстояние в реално време

Може да се провеждат консултации по време на една операция чрез теленаблюдение. По същия начин се предават диагностичните изображения от ехограф, томограф, доплер за изясняване на диагноза и намиране на най-правилно лечение при изключително рядко срещани заболявания.

Чрез видеоконференции между лекарите се постига персонализирана медицина, но практикувана от разстояние.

Благодарение на интернета последните световни постижения в медицината стават достъпни до най-отдалечените места по света .

Създадената диагностичната генетична мрежа у нас, чийто централен сървър е в София, след няколко часа може да даде резултат от кръвна проба, която е подадена в апаратура от Пловдив или Варна.

Дистанционно управляеми медицински роботи могат да извършват неотложни манипулации при спешни случаи

например, ако пациентът е в самолет или на кораб. Подобен е робот Да Винчи в Плевен, чрез който проф. д-р Григор Горчев извършва редовно гинекологични операции.

В компютърно грамотното общество намира място мобилната телемедицина - изпращането на медицински резултати, напр. кръвната захар при болни от захарен диабет, чрез iPhone.

Компюртризираните системи за диагностика и оказване на лечение от разстояние разширяват възможностите на здравеопазването. Те скъсяват пътя между пациентите и най-новите постижения в световната медицина.