Алергията във всичките й форми, често е наричана болест на цивилизацията, защото със замърсяването на околната среда все по-трудно хората остават здрави в новосъздадените условия. Болните с алергия се подлагат на тестуване, за да се определи точният алерген, предизвикал оплакванията. След изследването човек е наясно за себе си, кои са веществата от околната среда, които той при възможност трябва да отстрани от своя бит, за да се спаси от бъдещи алергични пристъпи.

Дори при стриктно избягване на алергените, в даден момент алергията може да се изяви. Обяснението на алерголозите е, че

съществува кръстосана реакция към определени алергени.

Например, когато човек е алергичен към шоколад, трябва да се въздържа и от кафето и от кока – кола. При човек, алергичен към цитрусови плодове, може да се получи реакция от лайка, невен и мащерка. По същата причина на чувствителните към тичинковия прашец не се препоръчва консумация на мед.

Алергените на ябълките създават кръстосана алергия към крушите

Когато е доказана сенна хрема, дори не е задължитерлно тя да е от дълги години, често се проявява алергична реакция с обриви и дразнене в устата след косумация на плодове. Проф. д-р Жени Милева обяснява, че това състояние е описано сравнително скоро от алерголозите като орален алергичен синдром.

Когато се знаят вероятните алергени, свързани в кръстосана алергия, човек трябва да бъде много внимателен и да ги избягва.

Интервю с алерголога проф. д-р Жени Милева за кръстосаната алергия към тичинковия прашец на растенията и алергените на някои плодове, описана като орален алергичен синдром, вижте във ”Видео по темата”.