Крайно време е в предучилищната възраст децата с кривогледство (медицинският термин е  страбизъм ) да бъдат заведени на детски офталмолог, за да се извърши корекция на кривогледството. Това е необходимо, за да не се затрудняват тези деца в учебния процес.

Родителите знаят, че детето с кривогледство по-трудно извършва фини координирани движения, например да вдява конеца в иглата или да поставя капачето на химикала, защото образите, които се получават от двете очи, в мозъка не се синхронизират. Обикновено дефектът е в мускулите, а те са разположени отвън на окото.

При операцията за кривогледство не се влиза в самото око

Мускулите на окото са тези, които го движат встрани, нагоре и надолу, по диагонал или му позволяват да извършва движения в кръг. При специализирания преглед, който е безболезнен, очният лекар установява кои от мускулите са скъсени, или удължени и именно върху тях се осъществява оперативната намеса.

Под контрол на специалист след операцията детето извършва редовни очни упражнения,

докато се приспособи към новото състояние на очните мускули. Упражненията са с помощта на апарат и в забавна за децата обстановка. Целта е да се приучи центърът на зрението в мозъка да наслагва образите от двете очи и да се получи така необходимия на всеки човек стерео образ. По-рядко се налага корекцията на кривогледството да се извършва на два етапа, т. е. с две операции.

Кривогледството е видимо и родителите могат да потърсят детски очен лекар по-рано

Препоръката на доц. д-р Грета Алексиева, детски офталмолог, е кривогледото дете да бъде оперирано още когато е на 2 или 3 годинки: ”Децата не усещат нищо и бързо се възстановяват”.

Снимките от албумчетата на доц. Алексиева на стотиците деца преди и след корекцията на кривогледството им, при всяко интервю с нея ме убеждаваха в силата на медицината срещу този здравословен проблем.