Бременността е съкровен природен дар за всяка жена, но само когато тя е желана. Днес  медицината непрекъснато търси нови и ефективни средства за контролиране на процеса на забременяване. В средата на 20 век видният химик с български произход проф. Карл Джераси създава първата таблетка антибебе - хормонален препарат, който позволи на жените да поемат в свои ръце забременяването. Тенденцията при създаването на новите формули противозачатъчни таблетки е те да бъдат с все по-малко странични ефекти.

Множеството контрацептивни средства предотвратяват по различен механизъм сливането на яйцеклетката със сперматозоида

Веднъж месечно в женския организъм нормално се отделя една яйцеклетка. В еякулата се съдържат около 600 000 сперматозоиди, които за 2-3 часа стигат до яйчниковите тръби, където се срещат с яйцеклетката и един от сперматозоидите се слива с нея.

Съществуват спермицидни гелове,

които се поставят във влагалището преди сексуалния контакт. Те съдържат вещества, които убиват сперматозоидите и те загубват способността си да осъществят оплождане на яйцеклетката.

Разработени са и контрацептивни таблетки за "спешна помощ",

които могат да се вземат след незащитен полов контакт до 72 часа. Тези таблетки съдържат ударна доза хормони, с която се блокират нормалните процеси в организма на жената, преди да се е образувал плодът. За да се възползвате от тях, предварително се консултирайте с гинеколог.  

Когато семейството не планира повече деца, много от жените избират поставяне на спирала

вместо да приемат постоянно противозачатъчни таблектки години наред. Спиралата не се препоръчва за млади жени, които все още не са родили своите деца.

Сексуалният контакт с презерватив предпазва и от половопредаваните болести

За повишаване на сексуалната култура на тинейджърите в много училища се провеждат обучителни програми за начина на ползване на презервативите и рисковете от заразяване с различни венерически болести при секс без презерватив.

Спиралите, противозачатъчните таблетки и спермицидните гелове осъществят ефективна контрацепция, но само презервативът предпазва и от половопредаваните болести.

Още за контрацептивните средства вижте във "Видео по темата”.