.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Колко пъти на ден е нормално да ходим по малка нужда?

LadyZone.bg | преди 41 седмици
тоалетна
Снимка: istockphoto.com

Ако някога сте се питали колко пъти е нормално да пишкате през деня – трябва да ви кажем, че не сте сами. Здрав човек е нормално да уринира между 6 и 8 пъти дневно. За нормален се счита и промеждутъкът от 4 до 10 пъти. Колко често е нормално да посещавате тоалетната по малка нужда всъщност не е само въпрос, на който да си отговорите, за да задоволите любопитството си, но той е и важен показател за цялостното състояние на организма и здравето ни.

Както казахме вече – в рамките на обичайното е да пишкате по 6-7-8 пъти в рамките на 24 часа. Това обаче се определя от много и различни фактори, които трябва да се вземат под внимание. Най-важните от тях са:

Възраст

Колко течности пиете

Какво точно пиете

Медицински състояния и заболявания

Приемане на медикаменти

Размер на пикочния мехур

 Разбира се, съществуват обстоятелства, при които уринирането се случва в много по-кратък интервал от време, като например при бременност.

тоалетна
Снимка: istockphoto.com

Няколко медицински състояния също влияят на честотата като уринарната инконтиненция, при която се изпуска неволно урина, а при мъжете проблеми с простатата могат да доведат до проблемно и невъзможно уриниране. Ако имате диабет, със сигурност знаете, че той често ви кара да посещавате по-често тоалетната. Хората със сърповидно-клетъчна анемия също уринират по-често, защото състоянието често засяга бъбречната функция и концентрацията на урината.

48 въпроса, които детето държи да зададе на мама, докато тя е в тоалетната

Хората със сърдечни проблеми, високо кръвно налягане или нарушена бъбречна функция често приемат лекарства, които се наричат ​​диуретици. Диуретиците изтласкват допълнително течността от кръвния поток и го преместват в бъбреците. Приемът им води до по-често уриниране.

тоалетна
Снимка: istockphoto.com

Приемът на алкохол и кофеин също има диуретичен ефект, така че, ако пиете кафе или водка например, е напълно нормално да пишкате по-често.  

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какви оценки получава(х)те в училище?